недеља, 4. август 2019.

Dragutin Karlo Deklić

Dragutin Karlo Deklić



Istranin, crnogorskog porijekla, DragutinKarlo Deklić, poznat u literaturi pod nadimkom Skit, rođen je u mjestu Nerezine, na ostrvu Lošinju, 1915 godine.
Poslije prvog Svjetskog rata on se, zajedno sa roditeljima, nastanjuje u Kraljevini S.H.S., odnosno Jugoslaviji, gdje dobija osnovno, srednješkolsko i univerzitetsko obrazovanje. Kao mladić, on je bio saradnik i dopisnik beogratskih dnevnih listova, urednik časopisa "Naša zemlja", biblioteke "Novi horizonti" i sekretar udruženja "Slovenska misao" u Beogradu.
Za vrijeme posljednjeg rata on se najprije sklanja na Crnogorsko primorje, a zatim, po izbijanju bratoubilačke borbe na terenu Jugoslavije, on prelazi u Italiju, gdje izučava Arhive u Veneciji, studira političke nauke na Univerzitetu u Padovi i filmsku umjetnost na "Centro sperimentale" u Rimu. U poslijeratnom periodu radi kao službenik UNRRA-e u Rimu i Savezničke vojne uprave u Trstu, a posebno posećuje univerzitetske post-diplomske kurseve u Edimburgu i Salzburgu.
Ima doktorat političkih nauka Univerziteta u Padovi i doktorat pravnih nauka Univerziteta u Trstu.
Član je "Međunarodne akademeije za razvitak kulture" u Rimu. Nastanjen je u Trstu.
Autor je mnogobrojnih novinskih članaka, više naučnih rasprava i jedne desetine zbirki pjesama.
Deklić u sebi simbolizuje sudbinu "vječitog izbjeglice": svojih dalekih predaka, koji su nekada iz Duklje izbjegli ispred Turaka u Brda (Ćekliće), a odatle, pomoću Venecijanaca, u Istru, kao i svoju ličnu, budući da je bio izbjeglica iz Italije u Jugoslaviju, prije, a zatim izbjeglica iz Jugoslavije u Italiji, poslije rata.



Pjesme:




Нема коментара:

Постави коментар