среда, 11. август 2021.

Радомир Кривокапић - Орлински


 

Радомир Кривокапић – Орлински

 

Рођен је 5. децембра 1876. г. у Цуцама. Учио је четири разреда основне школе, толико гимназије и БогословскоУчитељску школу на Цетињу. После учитељске службе неколико година био је у оставци и за то време спремао је за штампу свој епски спев „Хероида“, који је издао на Цетињу, одржавном трошку, 1910. године. Од 1911.— 1915. био је указни чиновник Министарства Просвете и Црквених послова у Црној Гори. Неко време био је хонорарни наставник Богословскс-Учитељске Школе на Цетињу. Године 1920. премештен је у Просветни Инспекторат на Цетиње и био хонорарни наставник Цетињске Гимназије за две године. Јануара 1921. године, постављен је за Окр. Школ. Надзорника, а 1925. године премештен је за школског надзорника у Просвином Оделењу Вел. Жупаната на Цетињу, где је и сада на служби. Учествовао је као редов у два најновија рата, а по Ослобођењу се истиче као омладинац.

 

У књижевности се јавио лирском песмом, као ђак. Прве је саставе објавио у цетињској „Лучи“ 1896. године. Доцније се јавља у „Књижевном Листу“, „Босанској Вили“, „Срђу“, „Гласу Црногорца“, „Цетињском Вјеснику“ и другим листовима и часописима. Има мањи број прозних, незнатнијих састава, те нешто превода из Љермонтова и Пушкина. Неке његове песме превео је на руски професер Петроградског Универзитета Крижицки. У припреми му је за штампу „Слободијада Српска“, велики спев у 40 певања и 20.000 стихова.

 

Орлински би могао бити нарочито познат по своме спеву „Хероида“. То је спев подељен у двадесет и седам певања и није ништа друго него стихована историја Црне Горе, за коју је песник привезао зрачак српске слободе после Косова.

 

Кривокапић је доста леп песнички таленат, али у своме књижевном развоју није показао довољно напретка. По свему што је до сада дао, можемо се од њега надати бољим стварима. Он има лирског темперамента, али се одаје већим и сложенијим пословима с којима не постиже оно што намерава. Лепе су, а у патриотском погледу и племените су његове новије песничке замисли.

 

Петар М. Божовић



Радомир Кривокапић Орлински - Акорд

Радомир Кривокапић Орлински - Геније на самрти

Радомир Кривокапић Орлински - Елегија

Радомир Кривокапић Орлински - Жртве Амора

Радомир Кривокапић Орлински - Златном пиру Краља Н...

Радомир Кривокапић Орлински - Зрнца за ђердан Зелиде 

Радомир Кривокапић Орлински - Косовка

Радомир Кривокапић Орлински - Лептир и пламен

Радомир Кривокапић Орлински - Љубавни Финикс

Радомир Кривокапић Орлински - Митроносцу Његошу

Радомир Кривокапић Орлински - Ноћ

Радомир Кривокапић Орлински - Оаза

Радомир Кривокапић - Петру II Петровићу Његошу

Радомир Кривокапић Орлински - Пехар

Радомир Кривокапић-Орлински - Сјени славног хероја...

Радомир Кривокапић Орлински - Смрт

Р. Кривокапић - Старчева пјесма

Радомир Кривокапић - Сужањ

Радомир Кривокапић-Орлински - Црногорском Митропол... 








Нема коментара:

Постави коментар